z
a

r
a
z
s
t
a
v
l
j
a
v
c
e
 

E-novice

Bodite obveščenih o naših dogodkih.

Program 11. 11. 2017

Program Ljubljanske vinske poti – Martinovanje v Ljubljani
11. november 2017

PO Vevče
10:00 - 11.00 Štart izpred Mestne hiše, po Stritarjevi ulici do Prešernovega spomenika, nadaljevanje do Nazorjeve in nazaj po Čopovi do Mesarskega mostu in nato nazaj na Stritarjevo do Mestne hiše. Med 'sprehodom' se ustavijo na naslednjih lokacijah, kjer odigrajo skladbo ali dve: Mestni trg - Stritarjeva (pri Tromostovju) - Prešernov trg (sredina) - Nazorjeva (pri Ajdovščini) - Stritarjeva ( pri Mestnem).

Rok Šalamun, harmonika, in Zoja Gašparič, violina, Glasbena šola Ljubljana Moste-Polje
10:45 Mestni trg - začetek Stritarjeve
11:15 Stritarjeva - pri Tromostovju
11:45 Prešernov trg - sredina
12:15 Mestni trg - začetek Stritarjeve

Porini pa počini
13:00 Mestni trg - začetek Stritarjeve
13:30 Prešernov trg - sredina
14:15 Stritarjeva - pri Tromostovju
15:15 Mestni trg - začetek Stritarjeve

Tamburaška skupina Bisernica - veterani
12:00 Prešernov trg - sredina
12:45 Stritarjeva - pri Tromostovju
13:30 Mestni trg - začetek Stritarjeve
14:00 Prešernov trg - sredina

FS Tine Rožanc veterani
11:30 Mestni trg - začetek Stritarjeve
12:00 Stritarjeva - pri Tromostovju
12:45 Prešernov trg - sredina
13:15 Stritarjeva - pri Tromostovju

Skupina DIXIE ŠOK BAND
14:30 Mestni trg - začetek Stritarjeve
15:00 Prešernov trg - sredina
15:30 Stritarjeva - pri Tromostovju
15:45 Prešernov trg - sredina


O nastopajočih

Papirniški pihalni orkester Vevče
V več kot stotih letih delovanja je Papirniški pihalni orkester Vevče vtisnil močan pečat svojemu kraju.S svojo kvaliteto so kaj hitro tudi prerasli okvire kraja v katerem delujejo. Krog ljudi, ki radi prisluhnejo njihovi glasbi se veča in veča, vabljeni so na vse konce in kraje in v veliko veselje nam je, da bodo tudi letos obogatili dogajanje na Ljubljanski vinski poti.www.orkester.si

Dixie šok band

Dixie šok band so šestčlanska skupina prekaljenih in akademsko izobraženih glasbenikov, ki igra legendarno, veselo, zabavno dixieland glasbo. To je glasba, ki prihaja iz mesta New Orleans na jugu ZDA. Njen nastanek sega v začetke 20.stol. Najpopularnejši predstavnik te glasbene zvrsti je bil trobentač in pevec Louis Armstrong. Zasedbo inštrumentov sestavljajo klarinet, trobenta, pozavna, banjo, tuba in bobni. Skupina obstaja že nekaj let in v tem času so nastopali že na mnogih koncertih, otvoritvah likovnih razstav, promocijah in drugih kulturno - zabavnih prireditvah.

Folklorna skupina Pušelc

Folklorno skupino Pušelc, ki že 11 let deluje pri DU Boris Kidrič, Ljubljana-Bežigrad, sestavljajo večji del dekleta, moški so v manjšini. To je
posebnost, saj omogoča upokojenkam, ki nimajo plesnih partnerjev, da se družijo ob petju ljudskih pesmi in starih običajih. Nekatere članice plešejo že od vsega začetka, sicer pa se skupina dopolnjuje vedno z novinci. Skupina ima na leto okoli 20 nastopov v domovih za starejše po vsej Sloveniji, na prireditvah ČS Bežigrad in drugod po prestolnici, na festivalu F3Žo v Cankarjevem domu in drugje. Na Poletnih vinskih razvajanjih nam bo skupina pokazala del kresovanja naših prednikov, ki so ga iz pozabe oživili in prirejali v 19. in 20. stoletju v Beli krajini.

Tamburaška skupina Bisernica - veterani

Tamburaška veteranska skupina BISERNICA prihaja iz Reteč pri Škofji Loki, kjer ima tamburanje že bogato tradicijo, saj so se tam tamburice oglasile že pred 92 leti. Skupina Veterani, kakor so si nadeli ime, je v glavnem sestavljena iz članov, ki so začeli s tamburanjem leta 1958 do 1970. Vmesno obdobje do danes se je nadaljevalo s kratkimi in daljšimi prekinitvami, zadnjih 14 let pa so zopet aktivni. V svojem programu imajo raznovrstne skladbe, od narodnih do klasičnih. Igrajo na štiristrunske, eno ali dvoglasno kvintno uglašene tambure, imenovane Farkaševe tambure. Predlani so izdali prvo CD ploščo. http://retece-gorenjavas.skofja-loka.si/Slo/main.asp?id=259DBCFF

FS Tin Rožanc Veterani
Začetki delovanja folklorne skupine "Tine Rožanc" segajo v leto 1949. Trenutno šteje skupina 18 plesalk, 16 plesalcev in 10 glasbenikov. Kot zanimivost naj omenimo, da je bila najstarejša aktivna plesalka rojena leta 1935, najstarejši tudi aktivni plesalec pa 1932. Cilj skupine je bil samostojen celovečerni nastop ob desetletnici, katero so praznovali v letu 2003, in tako je za njimi že kar nekaj celovečernih koncertov. Od takrat so že veliko nastopali, tako doma kot v tujini. Udeležili so se folklornih festivalov v Italiji, Rusiji, Egiptu, Nemčiji, Veliki Britaniji ter na Češkem in Portugalskem. http://www.kud-tinerozanc.si/

Skupina ljudskih pevcev in godcev Porini pa počini
Zasedbo Porini pa počini sestavljajo štirje ljudski godci in pevci, ki v okviru Kulturnega društva Klopotec Kog sodelujejo že enajst let. S tradicionalno slovensko glasbo in pesmimi se predstavljajo tako v tujini kot tudi pri nas. Igrajo na ljudska glasbila kot so frajtonarica, bugarija, kazu, trobenta in lončeni bas. Slednje izdelujejo tudi sami in tako ohranjajo naše ljudsko izročilo. Ime Porini in počini med ljudmi različno odmeva, asociacije se kar porajajo, godci pa ga razlagajo kot "najprej nekaj naredi, potem pa si odpočij"!

Folklorna skupina COF
Folklorno skupino COF sestavljajo člani zrelih let, ki s plesom vzdržujejo kondicijo, vitalnost in ohranjajo mladostni slog, kar ponazarja tudi ime skupine COF- Klub optimističnih folkloristov. So promotorji zdravega načina življenja in ohranjanja vitalnosti tudi v tretjem življenjskem obdobju. Skupino sestavlja 54 plesalk in plesalcev in 4 godbeniki. Skupino strokovno vodi gospod Zoran P. Trampuž, plesne korepeticije mladih vodi ga. Tina Oblak, peti pa jih uči gospa Veronika Hudobreznik. V 32 letih delovanja so nastopali na številnih koncertih in prireditvah po vsej Sloveniji in tudi marsikje po svetu. Na vinski poti se bodo Cofovci predstavili s spletom gorenjskih plesov: Godci godíte, naš ples je začét!

LPZ Zlatorog Vipava Moški zbor
Društvo Lovski pevski zbor Zlatorog Vipava, je bil ustanovljen 10. oktobra 1975. Ustanovni koncert je bil 13. novembra 1976, čeprav je zbor prvič nastopil že 22. maja 1976 na vseslovenskem srečanju lovskih pevski zborov in rogistov v Dekanih pri Kopru. Od takrat se udeležuje vsakoletne revije "Primorska poje", občinske prireditve "Naši zbori pojo" in srečanjih "Lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije in zamejstva". Seveda nastopajo tudi na drugih prireditvah ob raznih slovesnostih lovskih družin in praznikih ter lastnih koncertih in lovskih pogrebih. Zbor je posnel zgoščenko pretežno z lovsko tematiko, v 2015 pa je praznoval velik okrogel jubilej - 40 let delovanja. V teh letih je zbor štel tudi do 32 pevcev,zamenjalo pa se je osem predsednikov in štirje zborovodje.Za svoje delo je LPZ Zlatorog prejel priznanje Zveze lovskih družin Gorica in priznanje Lovske zveze Slovenije, za zvestobo petju pa je nemalo članov dobilo s strani Sklada za kulturne dejavnosti Slovenije zlate Gallusove plakete-značke.Danes zbor šteje 17 članov, predsednik je Bogdan Ambrožič,od leta 2013 pa ga vodi prof. Igor Hodak, dva prejšnja zborovodja, pa sta ostala tudi člana in pojeta v zboru.

Pevci društva vinogradnikov Šentjanž
Skupina se imenuje Pevci društva vinogradnikov Šentjanž in goji ljudski način prepevanja slovenskih, pretežno ljudskih, pesmi. Sestavlja jo osem moških pevcev. Ime si je skupina nadela po domačem kraju (Šentjanž) in po starodavnem ljudskem običaju (jurjevanje) zaradi katerega je skupina pravzaprav pričela delovati. Pevci že leta, celo noč na predvečer praznika sv. Jurija, obiskujejo domove sovaščanov, prepevajo priložnostno pesem in želijo hišnemu gospodarju vse dobro, posebej še dobro letino. Za dobre želje so jurjevalci tudi nagrajeni, saj jim gospodinje darujejo domače dobrote, kot so jajca ali suhomesnati izdelki. Pevska skupina v Šentjanžu obuja tudi nekatere druge stare ljudske običaje, (voglarjenje, podoknice ob okroglih jubilejih), sodelujejo pa tudi na raznih prireditvah v kraju in okolici, radi se odzovejo na vsako povabilo za sodelovanje z ostalimi pevskimi skupinami. Skupina prepeva tudi vinske pesmi za potrebe Društva vinogradnikov Šentjanž, saj je večina njenih članov aktivnih vinogradnikov.Prepevajo predvsem vinske pesmi.