z
a

r
a
z
s
t
a
v
l
j
a
v
c
e
 

E-novice

Bodite obveščenih o naših dogodkih.

Poletna vinska razvajanja

Sobota, 16. junij 2018, med 11. in 21. uro, stara Ljubljana - Stritarjeva ulica, Mestni trg, Cankarjevo nabrežje in Prešernov trg

Poletna vinska razvajanja so umeščena pred sam začetek poletja. Še pred dopusti in koncem šole, v velikem pričakovanju vročega poletja pripravljamo potep z lahkotnimi vini in okusnimi grižljaji po starem mestne jedru Ljubljane. Na stojnicah, ki bodo razporejene po Stritarjevi ulici, Mestnem trgu, Cankarjevem nabrežju in Prešernovem trgu, se bo sprehajalcem in sprehajalkam predstavilo preko 60 ponudnikov vrhunske vinske kapljice in odličnih kulinaričnih dobrot iz cele Slovenije. Prireditev je tradicionalno organizirana ob podpori Turizma Ljubljane, ki bo tudi to leto zaslužen za kulinarično piko na i. Letos bodo predstavili partnerski projekt Okusi osrednje Slovenije, v okviru katerega bo na petih stojnicah moč spoznati in okusiti tipične osrednjeslovenske jedi.

Otvoritev Ljubljanske vinske poti bo ob 11. uri pred Mestno hišo, kjer bodo otvoritveni nagovori s krajšim kulturno-umetniškim programom, vrhunec pa bo že tretje leto zapored potop vina v Ljubljanico, s katerim bo Druga violina obudila mit o povodnem možu. (Pred)poletna vinska razvajanja bodo tudi tokrat obarvali številni kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin in posameznikov, ki se bodo obiskovalcem Ljubljanske vinske poti predstavljali na različnih lokacijah skozi ves dan. Med drugim bodo nastopili: papirniški pihalni orkester Veče, pevci Društva vinogradnikov Šentjanž, Folklorna skupina COF, harmonikaš Rok Šalamun, tamburaška skupina Bisernica - Veterani, Reteče priŠkofji Loki, RIC Bela Krajina - folklora, harmonikaš ter pevke ljudskih pesmi Trlce iz Ligojne pri Vrhniki.

POTOP VINA V LJUBLJANICO
Tudi tokrat, že tretje leto zapored bo gostilna Druga violina v sklopu (pred)poletne Ljubljanske vinske poti s potopom vina v Ljubljanico obudila mit o povodnem možu, ki je v valove zvabil živahno Urško. Z vsem dobrim uglašena gostilna je znana tudi po tem, da vključuje v svoje delo osebe s posebnimi potrebami. Pokazati želijo, da je za simfonijo življenja pomembna melodija vsakega posameznika in da je Ljubljana odprto mesto, kjer ozelenijo mnoge srčne zgodbe. Tudi takšne, ki na privlačen način prepletajo tradicijo s sodobnostjo, še posebej pa z žlahtnostjo, ki jo daje vinska trta. Potop vina v Ljubljanico gotovo sodi mednje in morda iz njega nastane tudi legenda o vinskem zakladu ljubljanskega povodnega moža.

Program potopa vina v Ljubljanico se bo pričel ob 10:30 uri, pred Drugo violino, na Starem trgu z uvodom v podobi Franceta Prešerna, nastopom folklorne skupine, nastopom povodnega moža in Urške, protokolom položitve steklenic v skrinjo povodnega moža in slavnostnim sprevodom do Mestne hiše, kjer bo otvoritev. Po otvoritvi bo šel sprevod do Tromostovja, pod katerega bo vino potopljeno. Tokrat bodo povodnemu možu zaupali vina vinarjev Rodice iz Trušk in Zdravka Mastnaka iz Krakovega, ki jih bo v Ljubljanici hranil vse do Martinovanja v Ljubljani, 10. novembra 2018.

KAKO DELUJE?
Obiskovalci za degustacijo in nakup vina na kozarec potrebujejo uraden kozarec prireditve, katerega lahko ali kupijo ali pa si ga izposodijo (proti plačilu kavcije) na INFO stojnicah. Na Ljubljanski vinski poti je možen tudi nakup (za konzumacijo na licu mesta ali za domov) vin ter drugih kulinaričnih dobrot in delikates. Le-te lahko obiskovalci kupijo direktno pri ponudnikih (z gotovino) ali pa z vrednostnimi boni, ki jih vnaprej kupijo na INFO stojnicah. Lista ponudnikov, ki jo dnevno ažuriramo, se nahaja na naši spletni strani www.ljubljanskavinskapot.si; na le-tej se najahajo tudi druge pomembne informacije o prireditvi.