z
a

r
a
z
s
t
a
v
l
j
a
v
c
e
 

E-novice

Bodite obveščenih o naših dogodkih.

Poletna vinska razvajanja

Sobota, 17. junij 2017, med 11. in 21. uro, stara Ljubljana - Stritarjeva ulica, Mestni trg in Cankarjevo nabrežje

Tradicionalno, že deseto leto zapored, se je tretjo soboto v juniju po stari Ljubljani vila Ljubljanska vinska pot. (Pred)poletna različica Ljubljanske vinske poti, ki sliši na ime Poletna vinska razvajanja, je na vinsko-kulinarični sprehod zvabila preko 5000 obiskovalcev, v pretežni meru turistov. Na stojnicah, ki so bile razporejene po Stritarjevi ulici, Mestnem trgu in Cankarjevem nabrežju, se je Ljubljančankam in Ljubljančanom ter gostom od blizu in daleč predstavilo preko 60 ponudnikov vrhunske vinske kapljice in odličnih kulinaričnih dobrot iz cele Slovenije. Piko na i kulinarični ponudbi je tudi to leto predstavljal partnerski projekt Okusi Ljubljane, v okviru katerega je bilo na petih stojnicah moč spoznati in okusiti tipične ljubljanske jedi.

Otvoritev Ljubljanske vinske poti je bila ob 11. uri pred Mestno hišo. Vrhunec otvoritve je bil 2. Potop vina v Ljubljanico, s katerim je Druga violina obudila mit o povodnem možu. (Pred)poletna vinska razvajanja so tudi tokrat obarvali številni kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin in posameznikov, ki so se obiskovalcem Ljubljanske vinske poti predstavljali na različnih lokacijah skozi ves dan.POTOP VINA V LJUBLJANICO

Ljubljanska vinska pot je z 2. potopom vina v Ljubljanico obudila mit o povodnem možu. Zgodba izvira z najstarejšega ljubljanskega trga, od koder je pred skoraj pol stoletja povodni mož v valove zvabil živahno Urško. Prav na Starem trgu je bilo vedno veselo, tudi France Prešeren je zapisal, da so na Starem trgu pod lipo zeleno trobente in gosli in cimbale pele. Za prešerno vzdušje na tem trgu že peto leto skrbi gostilna Druga violina s številnimi kulturnimi dogodki, pristnimi domačimi jedmi in izvrstnimi slovenskimi vini.

Z vsem dobrim uglašena gostilna je znana tudi po tem, da vključuje v svoje delo osebe s posebnimi potrebami. S svojo uspešnostjo predstavlja upanje, navdih in spodbudo glede njihovih zaposlitvenih možnosti, obenem pa ozavešča družbo o pomenu sprejemanja drugačnosti.

Pokazati želijo, da je za simfonijo življenja pomembna melodija vsakega posameznika in da je Ljubljana odprto mesto, kjer ozelenijo mnoge srčne zgodbe. Tudi takšne, ki na privlačen način prepletajo tradicijo s sodobnostjo, še posebej pa z žlahtnostjo, ki jo daje vinska trta. Potop vina v Ljubljanico gotovo sodi mednje, morda pa iz njega nastane tudi legenda o vinskem zakladu ljubljanskega povodnega moža.

Povodni mož se je po izročilu pojavil med plesom na Starem trgu, nato odplesal z Urško v Ljubljanico, se pred obredom potopa vina prikazal s svojo spremljevalko pred Tromostovjem. Program potopa vina v Ljubljanico se je pričel ob 10:30 uri, pred Drugo violino, na Starem trgu z uvodom z dramskim igralcem Alešem Ravnikom v podobi Franceta Prešerna, nastopom folklorne skupine CUDV Draga, nastopom povodnega moža in Urške, protokolom položitve steklenic v skrinjo povodnega moža, slavnostnim sprevodom do mestne hiše, kjer je bila otvoritev. Po otvoritvi je šel sprevod do Tromostovja, pod katerega je potopljeno vino. Tokrat so povodnemu možu zaupali vina partnerskih vinarjev Stojana Ščurka in Dušana Kristančiča, ki jih bo v Ljubljanici hranil vse do Martinovanja v Ljubljani, 4.11.2017.